Drożdżowe bułeczki z mięsem (z rosołu) i pieczarkami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jeden ze sposobów na wykorzystanie mięsa oraz jarzyn z rosołu. Bułeczki idealnie sprawdzą się na pikniku lub jako przekąska w ciągu dnia. Najlepiej smakują z ketchupem lub czystym barszczem czerwonym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    400 g mąki
    200 ml ciepłego mleka
    2 płaskie łyżeczki drożdży instant
    1 płaska łyżeczka soli
    1 1/2 łyżeczki cukru
    40 g stopionego masła
    1 średnie jajko
    Farsz:
    250 g gotowanego mięsa drobiowo-wołowego (może być z rosołu)
    1/2 ugotowanej marchewki (z rosołu)
    1/2 ugotowanej pietruszki (z rosołu)
    1/4 ugotowanego małego selera (z rosołu)
    1 średnia cebula
    300 g pieczarek
    sól (do smaku)
    pieprz czarny (do smaku)
    2 łyżki oleju
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżki majeranku
    Dodatkowo:
    1 jajko (do posmarowania bułek)
    czarnuszka, sezam, mak lub nasiona chia (do posypania)
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rosół Pieczywo Bułki Przekąski

Drożdżowe bułeczki z mięsem (z rosołu) i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem zmielić w maszynce lub blenderze. Na oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę, kiedy nabierze złotego koloru dodać pokrojone w drobną kostkę pieczarki i smażyć na mocnym gazie, do odparowania płynu. Pieczarki dodać do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawić solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i majerankiem.
  • 2. Ciasto: Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól, roztrzepane jajko, ciepłe mleko oraz cukier. Wyrabiać, stopniowo dolewając masło. Kiedy składniki się połączą, a ciasto będzie elastyczne i dobrze wyrobione, należy nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 50 minut.
  • 3. Podrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i chwilę wyrobić. Podzielić na 10 równych porcji. Z każdej części ciasta uformować kulkę, spłaszczyć ją i lekko rozwałkować. Na środek nałożyć po 2 łyżki nadzienia i zawijając do góry brzegi ciasta dokładnie je zlepić. Bułki układać zlepieniami do dołu na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułki przykryć ściereczką i odstawić na ok. 15 minut. Podrośnięte bułki posmarować za pomocą pędzelka rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzałka góra-dół) przez ok. 25 minut, do ładnego zarumienienia. Podawać z ketchupem na ciepło lub zimno.

Porady

Jeśli farsz jest zbyt suchy można dodać do niego kilka łyżek rosołu. Dla zaoszczędzenia czasu ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować