Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kapustę drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażamy około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewamy warzywa odrobiną wody i mieszamy. Dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
2. W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiamy formując kulę.
4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze