Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami

4.47 (206 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealna przekąska na rodzinny piknik na świeżym powietrzu.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Farsz:
    1 główka młodej kapusty,
    250g pieczarek,
    1 cebula,
    ½ papryki czerwonej,
    1 łyżeczka kminku,
    sól,
    pieprz,
    oliwa,
    Ciasto:
    200 ml ciepłego mleka,
    2,5 szklanki mąki,
    30g drożdży,
    1 łyżeczka cukru,
    1 jajko,
    2 łyżki margaryny,
    ½ łyżeczki soli,
    Dodatkowo:
    1 jajko,
    1 łyżka siemienia lnianego.
Wystaw ocenę:

4.47 (206 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe bułeczki z młodą kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kapustę drobno kroimy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę oraz paprykę obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę razem z pieczarkami, papryką i cebulą podsmażamy około 15 minut na oliwie. Co jakiś czas podlewamy warzywa odrobiną wody i mieszamy. Dodajemy kminek oraz sól i pieprz do smaku. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
    2. W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem oraz łyżeczką mąki. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, sól oraz rozpuszczoną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Oprószamy mąką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
    3. Ciasto wykładamy na stolnicę i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na kawałki. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu. Brzegi ciasta zlepiamy formując kulę.
    4. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować