Drożdżowa rolada z makiem

  • wyświetlono: 250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj polecam Wam tradycyjną, drożdżową, roladę z gotową masą makową, którą wzbogaciłam o bakalie, kaszkę mannę oraz ubite na sztywno białka. Po upieczeniu polukrowana i udekorowana. Rolada wyszła bardzo smaczna i wilgotna.

20160506_142345
  • 20 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Składniki na ciasto:
mąka pszenna 300 g,
cukier 100 g,
jajko 1 sztuka,
żółtko surowe 1 sztuka,
masło 80 g,
sól 1 szczypta,
mleko 0.5 szklanki,
drożdże świeże 15 g,

Masa makowa:
masa makowa 1 puszka,
kasza manna 3 duże łyżki,
orzechy włoskie siekane 2 garście,
rodzynki 2 garście,
płatki migdałów 2 duże łyżki,
białko 1 szt,

Lukier:
białka jaj 2 szt,
cukier puder 500 g,

Dodatkowo:
owoce kandyzowane 1 op,

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa rolada z makiem

  • drożdżowa rolada z makliem1. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski ,zrobić wgłębienie i rozrobić w nim drożdże z mlekiem.
    Dodać cukier, jajko,żółtko i szczyptę soli.
    Wyrobić, dodać stopione masło i ponownie wyrobić do momentu aż ciasto będzie odchodzić od brzegów miski.
    Oprószyć mąką, okryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Masa makowa:
    Masę makową przełożyć do miski, dodać kaszę mannę, bakalie oraz ubite na sztywno białka.
    Wymieszać do połączenia składników.

    Ciasto po wyrośnięciu wyrobić ponownie, podzielić na dwie części, również masę makową podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować na prostokąt grubości około 0,5 cm i na każdej rozłożyć masę makową.
    Zwinąć do środka w rulon, wierzch delikatnie nakłuć widelcem.
    Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 50 minut.
    Po upieczeniu wystudzić.

    Gotowe makowce (rolady) udekorować lukrem oraz mieszanką kandyzowanych owoców.

Porady

Rada;
Do masy makowej możemy dodać dwa ubite na sztywno białka to zależy od wielkości jajek, jeżeli są małe to dwa, a jeżeli wielkie, to wystarczy jedno. Bakalie dodajemy według uznania, jeżeli mamy masę makową z bakaliami to nie musimy dodawać bakalii. Udekorować możemy według swojego uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastobakaliemasa makowacukiermasłonabiał

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec drozdzowy z bialym makiem

Dodane przez: Magster

Wieniec drożdżowy z białym makiem

Pyszne drożdżowe ciasto, które...

Makowiec

Dodane przez: serdeczna

Ciasto drożdżowe z makiem

Nie lubię takiego typowego kołocza...

ciasto drożdżowe z makiem

Dodane przez: Marcelina

ciasto drożdżowe z makiem

Ciasto jest puszyste , delikatne...

ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM

Rolada z makiem w nietypowej wersji...

p

Dodane przez: KuchniaPoli

Bułki drożdżowe z makiem

Witajcie przy mroźnej i słonecznej...

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Dodane przez: bienpyt

Rolada drożdżowa z powidłami śliwkowymi

Bardzo delikatne, puszyste ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE