Rolada drożdżowa z makiem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Rolada jest łatwa i prosta do wykonania, gdyż nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole :)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki 
    100 g masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    pół szklanki mleka
    40 g drożdży
    ponadto: 600 g masy makowej
    50 g dowolnych bakalii (orzechów włoskich, rodzynek,itp)
    2 białka 
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Rolada drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko rozpuścić i wystudzić. W dużej misce utrzeć drożdże z cukrem i żółtkami (w temp. pokojowej). Dodać ostudzone masło z mlekiem i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na min.1,5 godz.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać posiekane orzechy i rodzynki. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok.1-1,5 cm. Na placku rozsmarować masę makową i zaczynając od dłuższego boku zwinąć w rulon.
  • 3. Zwiniętą roladę przełożyć na papier do pieczenia i zawinąć go dwukrotnie, pozostawiając ok.1 cm luźnej przestrzeni, żeby ciasto mogło nieco wyrosnąć, ale nie popękało. Tak przygotowany makowiec przełożyć do podłużnej blaszki o dł.40 cm i piec ok.45-50 minut w 180 st. Po tym czasie ciasto studzić w otwartym piekarniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny z odrobiną gorącej wody i gotowym lukrem polać wystudzoną roladę. Wierzch dowolnie udekorować.

Porady

* z podanego ciasta można przygotować dwie mniejsze rolady * warto przygotować własną masę makową, ja z braku czasu skorzystałam z gotowej * jeżeli gotowa masa makowa jest zbyt wilgotna, można podsmażyć ją na suchej patelni, żeby wilgoć odparowała. Zbyt mokra masa może spowodować zakalec w cieście. * do maku dodajemy dowolne, ulubione bakalie * rolada będzie pięknie wyglądała udekorowana skórką pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa Drożdże Orzechy Owoce kandyzowane

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować