REKLAMA

Rolada drożdżowa z makiem

wyświetlono: 832 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Rolada jest łatwa i prosta do wykonania, gdyż nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole :)

opublikowany: 24.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mąki 
    100 g masła
    2 żółtka
    5 łyżek cukru
    pół szklanki mleka
    40 g drożdży
    ponadto: 600 g masy makowej
    50 g dowolnych bakalii (orzechów włoskich, rodzynek,itp)
    2 białka 
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Masło i mleko rozpuścić i wystudzić. W dużej misce utrzeć drożdże z cukrem i żółtkami (w temp. pokojowej). Dodać ostudzone masło z mlekiem i przesianą mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk. Następnie przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na min.1,5 godz.
  • 2. Do gotowej masy makowej dodać posiekane orzechy i rodzynki. Na końcu połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok.1-1,5 cm. Na placku rozsmarować masę makową i zaczynając od dłuższego boku zwinąć w rulon.
  • 3. Zwiniętą roladę przełożyć na papier do pieczenia i zawinąć go dwukrotnie, pozostawiając ok.1 cm luźnej przestrzeni, żeby ciasto mogło nieco wyrosnąć, ale nie popękało. Tak przygotowany makowiec przełożyć do podłużnej blaszki o dł.40 cm i piec ok.45-50 minut w 180 st. Po tym czasie ciasto studzić w otwartym piekarniku. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny z odrobiną gorącej wody i gotowym lukrem polać wystudzoną roladę. Wierzch dowolnie udekorować.

Notka redakcyjna

Porady

* z podanego ciasta można przygotować dwie mniejsze rolady * warto przygotować własną masę makową, ja z braku czasu skorzystałam z gotowej * jeżeli gotowa masa makowa jest zbyt wilgotna, można podsmażyć ją na suchej patelni, żeby wilgoć odparowała. Zbyt mokra masa może spowodować zakalec w cieście. * do maku dodajemy dowolne, ulubione bakalie * rolada będzie pięknie wyglądała udekorowana skórką pomarańczową

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anaid123 anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego z masą makową. Idealne ciasto na każde święto.

kategoria: makowiec Desery opublikowany: 14.01.2015 | wyświetlono: 35525 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: słodyczka słodyczka

Drożdżowa rolada z makiem

bardzo dobra

kategoria: Pieczywo Ciasta rolada strucla Desery opublikowany: 04.09.2015 | wyświetlono: 727 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE