Drobiowe pulpeciki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków.
3. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
Podaje z ryżem lub ziemniakami lub kaszą. Smacznego !
Komentarze