Drobiowe Pulpeciki W Sosie Z Suszonych Grzybów

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Takie klopsiki są prostą w przygotowaniu potrawą, a smakują wyśmienicie. Możemy je podać w towarzystwie ziemniaczków, kaszy czy ryżu.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sos:
    kilka suszonych grzybków (5-6 w tym kurki, borowik, prawdziwek, podgrzybek itp.)
    około 2 szklanki wody
    1/3 główki cebuli
    1 ząbki czosnku
    1 łyżeczka mąki pszennej
    3-4 łyżki śmietanki 30-36%
    sól, pieprz
    natka pietruszki
    Pulpety:
    150 g mięsa mielonego z indyka
    trochę startej cebuli do środka pulpetów
    1-2 kromeczki bułki/bagietki namoczonej
    1 mały ząbek czosnku przeciśnięty (niekonieczny)
    1 żółtko
    natka pietruszki
    mąką do obtoczenia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety Sosy

Drobiowe pulpeciki w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Grzyby namaczamy przez około 30 minut lub dłużej (a nawet możemy zostawić je na noc) w dwóch szklankach wody, a następnie wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy przez około godzinę w tej samej wodzie.
    2.Teraz szykujemy pulpeciki. Mięso mieszamy z żółtkiem, namoczona bułka, starta cebulą, przyprawami i natką pietruszki, formujemy małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe obtaczamy w mące i wrzucamy do gotujących się już grzybków.
    3. Przekładam całość do gotującego się garnka z grzybkami. Solę i pieprzę całość, gotuje z około 10-15 minut.
    4. Po tym czasie w śmietance mieszam mąkę, hartuje ją gorącym wywarem i wlewam. Gotuje jeszcze z około 5-10 minut do zgęstnienia.
    Podaje z ryżem lub ziemniakami lub kaszą. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować