Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów

4.38 (180 ocen)

Bitki z wieprzowej szynki w aromatycznym sosie z suszonych grzybów.

Składniki:

  • 90 dag odtłuszczonej szynki wieprzowej
    sól
    pieprz
    2 łyżki oleju
    cebula
    4 dag suszonych podgrzybków
    4 ziela angielskie
    liść laurowy
    1 ząbek czosnku
    2 czubate łyżeczki mąki
    majeranek
    1/3 szklanki śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

4.38 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby dokładnie umyłam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia.
    Mięso umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w plastry w poprzek włókien, rozbiłam tłuczkiem, z obu stron oprószyłam solą i pieprzem. Obsmażyłam partiami na rumiano na rozgrzanym oleju, odłożyłam na talerz.
  • 2. Na tym samym tłuszczu zeszkliłam obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
    Z powrotem włożyłam mięso do rondla, dodałam osączone grzyby, przez sitko wyłożone gazikiem kosmetycznym wlałam wodę, w której moczyły się grzyby.
    Dolałam tyle gorącej wody, żeby mięso było tylko co przykryte. Dodałam ziele angielskie, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko posoliłam.
  • 3. Na wolnym ogniu pod przykryciem dusiłam do miękkości (uzupełniałam wodą odparowany sos).
    Mąkę rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody, zagęściłam sos.
    Dodałam kremówkę, doprawiłam do smaku majerankiem, solą i pieprzem.
  • 4. Bitki podałam z kluskami śląskimi i zasmażaną czerwoną kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Suszone grzyby Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować