Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów

4.5 (151 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Aromatyczny, grzybów obiad o dowolnej porze roku - dlatego warto mieć zapas suszonych grzybów z jesiennych zbiorów:). Sos z suszonych grzybów połączyłam z drobiowymi polędwiczkami. Efekt jest bardzo zadowalający.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 500g polędwiczek drobiowych
    3 cebule
    40g suszonych grzybów
    200 ml śmietany 18%
    3 łyżki mąki
    2 łyżki masła
    sól, pieprz, papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy 1/2 litra wrzątku. Zostawiamy na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • 2. Wodę z moczenia grzybów przelewamy przez sitko do drugiej miseczki (nie wylewamy jej!). Grzyby drobno kroimy. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i grzyby. Kiedy cebula się zarumieni wlewamy wodę z moczenia grzybów, dusimy przez 30-40 minut, do miękkości grzybów. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Dusimy do zgęstnienia sosu
  • 3. Polędwiczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.51 (188 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie grzybowym

To może cię zainteresować