Drobiowe „bombki” wypełnione pieczarkami, szpinakiem i serem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Spieszę podzielić się z Wami super przepisem na „bombki” drobiowe wypełnione pieczarkami, szpinakiem i serem. Pyszne połączenie, jedno z moich ulubionych. Jeśli lubicie potrawy z drobiu, ale skończyły Wam się pomysły, to śmiało możecie sięgnąć po ten prosty przepis.

  • 50 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na 6 „bombek”: 6 pojedynczych piersi z kurczaka, 150g pieczarek, 100g świeżego szpinaku, 100g czerwonej cebuli, 100g żółtego sera (u mnie gouda), 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka lubczyku, 1 łyżeczka pieprzu, sól wg smaku, 6 arkuszy folii aluminiowej, 2-3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drobiowe „bombki” wypełnione pieczarkami, szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbić tłuczkiem do mięsa (jak na schabowe). Cebulę i pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
    Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki, smażyć przez około 3-5 minut. Dodać szpinak, smażyć przez 5 minut mieszając od czasu do czasu, przyprawić, wymieszać, zdjąć z ognia, dodać ser, wymieszać dokładnie, by ser się rozpuścił. Arkusze folii posmarować olejem, wyłożyć rozbite filety, na środek każdego filetu wyłożyć mieszankę warzywno-serową, podnieść brzegi i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Podnieść brzegi folii, ścisnąć delikatnie formując „bombki”. Tak przygotowane filety wyłożyć na blachę do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Następnie rozwinąć folię, zwiększyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 5-10 minut, aż „bombki” się zarumienią. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Pyszne „bombki”, idealnie smakują z ryżem jaśminowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Filet z kurczaka Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować