Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Proste i smaczne danie z piersi kurczaka. Można je serwować na ciepło do obiadu lub na zimno, jako przystawkę na świątecznym stole.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 3 pojedyncze filety z kurczaka - ok. 700g (na zdjęciu podwójna porcja),
    - 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
    - 300 g pieczarek,
    - 2 średniej wielkości papryki czerwona i żółta,
    - 6 plasterków sera żółtego,
    - 2 ząbki czosnku,
    - sól, pieprz do smaku,
    - 2 łyżki oleju,
    - 2 łyżki pikantnego ajvaru paprykowego,
    - 2 łyżki ketchupu,
    - 1 łyżka sosu sojowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy nożem tak, aby powstała w nich kieszonka. Nacieramy solą, pieprzem i posiekanym, zmiażdżonym czosnkiem.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 2. Z ajvaru, ketchupu, sosu sojowego robimy marynatę, w której moczymy przygotowane filety przez około 1 godzinę.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 3. Szpinak myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Odsączamy z nadmiaru wody.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 4. Paprykę i pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na oleju przez ok. 8 min, dodajemy szpinak i jeszcze smażymy przez ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 5. Kieszonki drobiowe napełniamy połową przygotowanego farszu, spinamy wykałaczkami. Filety przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 30 min.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 6. Wyciągamy wykałaczki z filetów, przykrywamy każdy 2 plasterkami sera żółtego i zapiekamy w piekarniku przez ok. 5 min. do roztopienia sera.
    Ciepłe wymieszane z pozostały farszem podajemy z ziemniaczkami.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką 7. Zimne kroimy w grube plastry, układamy na talerzu, na rozłożonym pozostałym farszu i ozdabiamy sałatą.

Porady

Zamiast marynaty z ajvaru, keczupu i sosu sojowego możemy wykonać marynatę z keczupu, musztardy i sosu sojowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Mięso Pieczarki Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować