Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką

  • wyświetlono: 3655 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proste i smaczne danie z piersi kurczaka. Można je serwować na ciepło do obiadu lub na zimno, jako przystawkę na świątecznym stole.

WIN_20191026_13_23_05_Pro (2)
  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

- 3 pojedyncze filety z kurczaka - ok. 700g (na zdjęciu podwójna porcja),
- 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 300 g pieczarek,
- 2 średniej wielkości papryki czerwona i żółta,
- 6 plasterków sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki pikantnego ajvaru paprykowego,
- 2 łyżki ketchupu,
- 1 łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania przepisu:

Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką

  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką1. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy nożem tak, aby powstała w nich kieszonka. Nacieramy solą, pieprzem i posiekanym, zmiażdżonym czosnkiem.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką2. Z ajvaru, ketchupu, sosu sojowego robimy marynatę, w której moczymy przygotowane filety przez około 1 godzinę.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką3. Szpinak myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, przelewamy na sicie wrzątkiem. Odsączamy z nadmiaru wody.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką4. Paprykę i pieczarki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Smażymy na oleju przez ok. 8 min, dodajemy szpinak i jeszcze smażymy przez ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką5. Kieszonki drobiowe napełniamy połową przygotowanego farszu, spinamy wykałaczkami. Filety przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 30 min.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką6. Wyciągamy wykałaczki z filetów, przykrywamy każdy 2 plasterkami sera żółtego i zapiekamy w piekarniku przez ok. 5 min. do roztopienia sera.
    Ciepłe wymieszane z pozostały farszem podajemy z ziemniaczkami.
  • Filety drobiowe nadziewane szpinakiem, pieczarkami i papryką7. Zimne kroimy w grube plastry, układamy na talerzu, na rozłożonym pozostałym farszu i ozdabiamy sałatą.

Porady

Zamiast marynaty z ajvaru, keczupu i sosu sojowego możemy wykonać marynatę z keczupu, musztardy i sosu sojowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczarkifilety drobiowekieszonki drobiowemięso drobiowefilety drobiowe ze szpinakiemfilety drobiowe z pieczarkamikieszonki drobiowe ze szpinakiem

Komentarze

Podobne przepisy

image-0uk17xg

Dodane przez: paulette17

FASZEROWANE FILETY PAPRYKĄ I SEREM FETA

Tym razem feta przy kolegowała...

roladki drobiowe ze szpinakiem

Dodane przez: Iwonak

roladki drobiowe ze szpinakiem i pieczarkami

smakują nawet tym,co nie lubią...

nadziewana pieczen

Dodane przez: aneczka231

keks nadziewany papryka i pieczarkami

ta potrawa jest tania smaczna i...

Filety zapieczone z serem

Dodane przez: katarzynagotuje

Filety z kurczaka z pieczarkami i serem

Pyszne połącznie kotletów z kurczaka...

kotlet schabowy

Dodane przez: Anyzkowo

Schabowy nadziewany pieczarkami i serem

Bardzo lubię połączenie pieczarek...

Gulasz z pieczarkami i papryką

Dodane przez: smak i uczucie

Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.