Dorsz duszony w marchewce z miodową gruszką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

ryba, gruszka i marchewka-smaczne zdrowo i aromatycznie:)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 srednie filety dorsza atlantydzkiego
    maka do obtoczenia filetów
    3 średnie marchewki
    2 gruszki
    sól morska
    cytryna
    miód płynny 2 łyzki
    pieprz cytrynowy
    2 łyzki słodkiej śmietanki
    liscie bazylii

    woda do zalania marchewki( około 1 szklanka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz duszony w marchewce z miodową gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lekko posolić i posypać pieprzem rybę . Obtoczyć w mące .
    Smażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.
    Gruszkę pokroić w półplasterki i posmazyc przez około 1, 5 minuty z obu stron, dodać miód i łyżke soku z cytryny, chwile wszystko razem podsmazyć , wymieszać.
    Marchew obrać i utrzeć na tarce na tych grubszych oczkach. Zalać wodą, lekko osolić i dusić na średnim ogniu przez około 20 minut .
    Do marchewki dodąć miodową gruszke . Dolać śmietankę .
    Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem , solą . Włożyć rybę i dusić na małym gazie około 10 minut.
    Przez zakonczeniem duszenia , dodac posiekane liscie bazylii.
    Smacznego:)

Porady

gruszki powinny byc twarde wtedy nie rozpadna sie podczas duszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Marchewka Ryby Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować