Dorsz duszony w marchewce z miodową gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Lekko posolić i posypać pieprzem rybę . Obtoczyć w mące .
Smażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.
Gruszkę pokroić w półplasterki i posmazyc przez około 1, 5 minuty z obu stron, dodać miód i łyżke soku z cytryny, chwile wszystko razem podsmazyć , wymieszać.
Marchew obrać i utrzeć na tarce na tych grubszych oczkach. Zalać wodą, lekko osolić i dusić na średnim ogniu przez około 20 minut .
Do marchewki dodąć miodową gruszke . Dolać śmietankę .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem , solą . Włożyć rybę i dusić na małym gazie około 10 minut.
Przez zakonczeniem duszenia , dodac posiekane liscie bazylii.
Smacznego:)
Porady
gruszki powinny byc twarde wtedy nie rozpadna sie podczas duszenia.
Komentarze