Dorsz duszony po węgiersku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw, podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry),
    2 marchewki,
    2 duże pietruszki,
    2 duże cebule,
    3 strąki czerwonej papryki,
    2 łyżki masła,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
    1/2 łyżeczki cukru,
    sól do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Wina

Dorsz duszony po węgiersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć lekko solą i posypać ostrą papryką.
  • 2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
    W głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wsypać pozostałe warzywa, lekko posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 3. Do warzyw dodać porcje ryby, wlać wino i dodać cukier. Dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
    Pod koniec duszenia można ewentualnie przyprawić dodatkowo solą i ostrą papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować