Dorsz duszony po węgiersku

  • wyświetlono: 199 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw, podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.

ja
  • 4 porcje
  • 50min
  • Średni

Składniki

1 kg filetów z dorsza (najlepiej bez skóry),
2 marchewki,
2 duże pietruszki,
2 duże cebule,
3 strąki czerwonej papryki,
2 łyżki masła,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól do smaku.

Sposób przygotowania przepisu:

Dorsz duszony po węgiersku

  • 1. Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje, oprószyć lekko solą i posypać ostrą papryką.
  • 2. Marchew i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w talarki. Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry.
    W głębokiej patelni stopić masło, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Wsypać pozostałe warzywa, lekko posolić, wymieszać i dusić pod przykryciem przez około 5 minut.
  • 3. Do warzyw dodać porcje ryby, wlać wino i dodać cukier. Dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
    Pod koniec duszenia można ewentualnie przyprawić dodatkowo solą i ostrą papryką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

warzywapaprykacebulawłoszczyznadorszpietruszkamarchewrybywinoZdrowe Jedzeniefilet z rybyryby morskieStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Placek po Węgiersku

Dodane przez: Marinella

Placek po Węgiersku

Danie kaloryczne ale pyszne

W mojej wersji placek zbójnicki jest węgierski, ale trochę inaczej - rozpala zmysły czerwienią papryki i nutką chili (żeby dostarczyć wrażeń).

Dodane przez: taste-me-eat-me

Placek po węgiersku na ostro

W mojej wersji placek po węgiersku...

Parówki po węgiersku

Dodane przez: Beata07

Parówki po węgiersku

To danie robi się dosłownie w kilka...

Parówki

Dodane przez: eva3075

PARÓWKI PO WĘGIERSKU

Jest to bardzo fajny i szybki przepis...

Risotto po węgiersku

Dodane przez: monika016

Risotto po węgiersku

Risotto to bardzo wdzięczne danie...

Dorsz po baskijsku

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Dorsz po baskijsku

Niezwykle aromatyczna ryba przeniknięta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE