1.Do wysokiego naczynia wsypać zioła prowansalskie, sól, pieprz i kostki rosołowe. Całość zalać wrzątkiem (około 1l) . Mieszać dopóki kostki się nie rozpuszczą. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Czosnek obrać i pokroić w plasterki i dodać do wywaru.
2.Mięso dokładnie umyć. Wyłożyć do szerokiej miski. Ponakłuwać maszynka do nakluwania mięsa i zalać bulionem tak, aby schab byl zanużony caly. Poczekać aż wystygnie bulion i wstawić do lodówki na co najmniej 24h.
3.Po upływie tego czasu mięso wyjąć z marynaty i wyłożyć do foremki keksówki. Posypac majerankiem, papryka słodka i ziołami prowansalskimi. Całość piec około 1.5h w 180°C.
Porady
Mięso należy piec tyle czasu ile waży dany kawałek.
Komentarze