Domowy schab

  • wyświetlono: 197 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Na kanapki, zdrowo i bez konserwantów

20200201_181702
  • 12 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

1.5 kg schabu wieprzowego
Sól do zmiękczania mięsa
Zioła prowansalskie
Pieprz
2 kostki rosołowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
2 ząbki czosnku
Papryka słodka
Majeranek

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy schab

  • 1. Do wysokiego naczynia wsypać zioła prowansalskie, sól, pieprz i kostki rosołowe. Całość zalać wrzątkiem (około 1l) . Mieszać dopóki kostki się nie rozpuszczą. Wrzucić ziele angielskie i liść laurowy. Czosnek obrać i pokroić w plasterki i dodać do wywaru.
  • 2. Mięso dokładnie umyć. Wyłożyć do szerokiej miski. Ponakłuwać maszynka do nakluwania mięsa i zalać bulionem tak, aby schab byl zanużony caly. Poczekać aż wystygnie bulion i wstawić do lodówki na co najmniej 24h.
  • 3. Po upływie tego czasu mięso wyjąć z marynaty i wyłożyć do foremki keksówki. Posypac majerankiem, papryka słodka i ziołami prowansalskimi. Całość piec około 1.5h w 180°C.

Porady

Mięso należy piec tyle czasu ile waży dany kawałek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

schabbulionzioła prowansalskiemajeranek

Komentarze

Podobne przepisy

Schab pieczony w majeranku

Dodane przez: Magster

SCHAB PIECZONY W MAJERANKU

Ostatnio nie miałam szczęścia do...

wędlina

Dodane przez: Anitka0804

Schab gotowany w mleku

Delikatna, jasna i soczysta wędlina...

SCHAB PIECZONY NA KANAPKI

Dodane przez: Cafe Babilon_Laura

SCHAB PIECZONY NA KANAPKI

Pyszny sposób na domową wędlinę.

Schab na biało

Dodane przez: Jola1977-1977

Schab na biało

Tak przygotowany schab to doskonała...

Podpieczony Schab Z Szynkowara

Dodane przez: gotowanietoproste

Podpieczony Schab Z Szynkowara

Smaczna domowa wędlina :) Najlepsza...

Schab szarpany

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Schab szarpany na kanapki

Taki schab jest doskonałym dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE