Szarlotka z miękka pianką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Obledne ciasto które znika w kilka chwil.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    3 żółtka
    3/4 szkl cukru
    Margaryna
    Szczypta soli
    1/2 szkl kwaśniej śmietany
    Proszek do pieczenia
    Masa jablkowa:
    6duzych słodkich jablek
    1 galaretka cytrynowa
    Beza:
    7 białek
    3/4 szkl cukru
    Dodatkowo:
    Budyń czekoladowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Beza

Szarlotka z miękka pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiac z proszkiem do pieczenia. Dodac szczypte soli, cukier i margaryne pokrojona na kawalki 1x1cm. Calosc dokladnie pokroic nożem aby margaryna byla wielkosci gorszku zielonego. Wrzucamy żółtka i smietane. Wyrabiamy dokladnie ciasto. Wkladamy na okolo 30 min do lodówki.
  • 2. Jablka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do garnka i smazymy az większość soku wyparuje. Pod koniec smazenia dodajemy galaretke i smazymy jeszcze 5 minut.
  • 3. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 20x25. Posypujemy kakao lub budyn (aby przez sok z jabłek nie powstał nam zakalec) i wykładamy masę jabłkową. Pieczemy okolo 40-45 minut w 180°C.
  • 4. Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Po 40 minutach pieczenia sie ciasta zalać wszystko piana z białek i piec jeszcze 15 minut w 160°C. Pozostawic w piekarniku do wystudzenia.

Porady

Zamiast budyniu czekoladowego można dac inny smak lub kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować