Domowy schab (parzony)

  • wyświetlono: 6681 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Swoja wędlina najlepsza

benka

Składniki

1,20-1,30 kg schabu
Zalewa:
7 szklanek wody
3 łyżki majonezu
1 łyżka cukru
2 łyżki musztardy sarepskiej
trochę mniej niż pół szklanki soli morskiej
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
pół główki czosnku (5-6 ząbków)

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy schab (parzony)

  • 1. Schab umyć, osuszyć.
    Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
    Mięso włożyć do wrzątku, gotować 15 minut pod przykryciem, na bardzo małym ogniu.
    Wyłączyć gaz i pozostawić w zalewie na 5 godzin.
  • 2. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu.
    Pozostawić w zalewie 3 godziny, po czym wyjąć i ostudzić.

Porady

Mięso musi być zanurzone w zalewie, miarą są szklanki o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddomowa wędlinaschab parzony

Komentarze

Podobne przepisy

Schab dojrzewający - suszpny

Dodane przez: Iwona75

Schab dojrzewający - suszony

Najlepsza wędlina to ta przygotowana...

schab biały

Dodane przez: bieniaszka

Schab biały

Doskonała domowa wędlina.

schab gotowany w ziołach

Dodane przez: Neblina36

Schab gotowany

Doskonały, bardzo soczysty schab...

image-1rs5xyf

Dodane przez: viki2903

SCHAB PIECZONY

Nie wyobrażam sobie świątecznego...

Domowe zacierki

Dodane przez: bogusia82

Domowe zacierki

Domowe zacierki to doskonały dodatek...

Schab na zimno

Dodane przez: rena123

Schab na zimno

Parzony schab, doskonały zamiast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE