Domowy schab (parzony)

4.49 (192 ocen)

Swoja wędlina najlepsza

Składniki:

  • 1,20-1,30 kg schabu
    Zalewa:
    7 szklanek wody
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka cukru
    2 łyżki musztardy sarepskiej
    trochę mniej niż pół szklanki soli morskiej
    3 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    pół główki czosnku (5-6 ząbków)
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Domowy schab (parzony) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, osuszyć.
    Składniki zalewy wymieszać i zagotować.
    Mięso włożyć do wrzątku, gotować 15 minut pod przykryciem, na bardzo małym ogniu.
    Wyłączyć gaz i pozostawić w zalewie na 5 godzin.
  • 2. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 15 minut na małym ogniu.
    Pozostawić w zalewie 3 godziny, po czym wyjąć i ostudzić.

Porady

Mięso musi być zanurzone w zalewie, miarą są szklanki o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować