Ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Doprawić cynamonem i cukrem, wymieszać i odstawić do połączenia smaków.
2.Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 1 szkl cukru i cukier waniliowy. Dodać margarynę i rozdrabniamy nożem do momentu aż margaryna będzie wielkości kukurydzy. Dodać żółtka i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około 20 min.
3.Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Nożem wykrawamy kwadraty z ciasta i nakładamy niewielka ilość jabłek. Składamy jak koperty i układamy na blasze . Wkladamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 20-25 min w 180°C.
Porady
Zamiast jabłek można dac inne owoce np. Gruszki czy śliwki. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem
Komentarze