Ciasteczka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybka i niezwykle pyszna przekąska

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szkl mąki pszennej
    3 żółtka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    1 szkl cukru +2 łyżki
    1op cukru waniliowego
    3 łyżki śmietany
    3 średnie jabłka
    2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jabłka 1. Jabłka obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Doprawić cynamonem i cukrem, wymieszać i odstawić do połączenia smaków.
  • Ciasto 2. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać 1 szkl cukru i cukier waniliowy. Dodać margarynę i rozdrabniamy nożem do momentu aż margaryna będzie wielkości kukurydzy. Dodać żółtka i śmietanę. Całość dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na około 20 min.
  • Koperty 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Nożem wykrawamy kwadraty z ciasta i nakładamy niewielka ilość jabłek. Składamy jak koperty i układamy na blasze . Wkladamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 20-25 min w 180°C.

Porady

Zamiast jabłek można dac inne owoce np. Gruszki czy śliwki. Można udekorować lukrem lub cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować