Bigos z pekińskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Bigos z kapusty pekińskiej jadłam pierwszy raz u mojej synowej. J
Jest szybki w przygotowaniu , lekki przypominający w smaku bigos z młodej białej kapusty, jest lekko słodki , a za razem bardzo smaczny.
Postanowiłam wypróbować przepis w swojej kuchni.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta pekińska 1 szt,
    kiełbas śląska 400 g,
    boczek wędzony 150 g,
    cebula większa 1 szt,
    marchewki 2 szt,
    seler 1/4 szt,
    por kawałek,
    koperek 1/2 pęczka,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    koncentrat pomidorowy 200 g,
    słodka papryka 2 łyżeczki,
    ostra papryk 1/2 łyżeczki,
    sól i pieprz do smaku,
    bulion około 2 -2,5 szkl,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne Bigos Wędliny

Bigos z pekińskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bigos z pekińskiej kapusty 1. Kapustę pekińską oczyszczamy i drobno szatkujemy.
    Kiełbasę kroimy w kostkę lub w pół plastry.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach ,natomiast pora kroimy w pół plastry.
    Boczek wędzony kroimy w kostkę,podsmażamy na głębszej patelni, dodajemy pokrojoną cebulę, kiełbasę i podsmażamy.
    Następnie dodajemy warzywa i smażymy około 5 - 8 minut razem.
    Całość przekładamy do garnka z grubym dnem , dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 20 - 30 minut.
    Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy.
    Doprawiamy do smaku przyprawami, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze około 5 minut.
    Podajemy ze świeżym pieczywem lub jak kto woli z ugotowanymi ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować