Schab gotowany w mleku ( ulepszona wersja)

4.39 (213 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Schab jest niezwykle aromatyczny, ze świeżutkim pieczywem i masełkiem domowej roboty smakuje wyśmienicie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,3 kg schabu
    3 łyżki oleju u mnie aromatyzowany chili i czosnkiem
    sól, pieprz, słodka mielona papryka
    Dodatkowo:
    1 litr mleka
    1 litr wody
    100 gram masła
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżka majeranku
    2 łyżki przyprawy do grilla
    1 łyżka jarzynki
    1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    4 ząbki czosnku
    2 duże cebule
    3 liście laurowe
    5 kuleczek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.39 (213 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Schab gotowany w mleku ( ulepszona wersja) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć olejem i przyprawami: sól, pieprz i dość obficie słodką mieloną papryką. Marynować w chłodzie przez dobę lub minim, 2-3 godziny.
    Następnie w szerokim garnku zagotować mleko z wodą, masłem i przyprawami, włożyć schab z marynatą, czosnek, cebule i gotować wolno około 1,5 godziny. Schab wyjąć z mleka dopiero po jego wystudzeniu.
    Uwagi:
    Tak przygotowane mięso można pokroić w plastry na kanapki lub podać na ciepło z ulubionym sosem np. chrzanowym, albo pokroić w plastry, ułożyć dekoracyjnie i zalać galaretą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować