Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą

4.5 (185 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Moja domowa wersja wafelków, które bez wątpienia są słodyczą mojego dzieciństwa. Czekolada, wiórki kokosowe to smak, którego nie da się zapomnieć. Szybkie i łatwe w przygotowaniu wafelki pozwalają przy małej czarnej z najbliższymi powspominać stare, dobre czasy.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200g dużych, kwadratowych, suchych, blatów wafla
    2 łyżki wiórków kokosowych

    Masa kokosowa:
    200g masła extra
    300g cukru
    250ml mleka
    380g mleka w proszku
    200g wiórków kokosowych

    Polewa:
    100g białej czekolady
    1 łyżka śmietany 30%
    2 łyżki masła 82%
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciastka Słodycze

Domowe wafelki z kokosem i białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać mleko, dodać pokrojone na kawałki masło, cukier i całość podgrzewać aż do uzyskania płynnej konsystencji i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie wsypać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aż do otrzymania jednolitej, gęstej masy. Następnie wsypać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Masę wylać na pierwszy blat wafla, dokładnie rozsmarować, przycisnąć drugim blatem, (czynność powtarzać aż do wykończenia składników). Na końcu całość przycisnąć ciężką deską i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie pokroić na prostokąty o wymiarach 7x3cm (wielkość wafelków wedle uznania).
  • 3. Polewa:
    Białą czekoladę połamać na kostki, przełożyć do rondelka, dodać masło, śmietankę i rozpuścić w kąpieli wodnej aż do uzyskania konsystencji polewy.
  • 4. Wierzch każdego wafelka polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kokos Wafle Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować