Rurki z bitą śmietaną.

4.42 (173 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Bardzo słodkie,ale trudno im się oprzeć.Wystarczy poświęcić trochę czasu i mamy pyszny deser.Moja rodzina uwielbia rurki z bitą śmietaną.

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka śmietany 12 %
    25 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    szczypta soli

    Nadzienie:
    2 szklanki śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania
    olej do posmarowania foremek
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.42 (173 ocen)

Rurki z bitą śmietaną. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Ciasto:
    składniki na ciasto zagnieść i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Formowanie. 2. Wałkować i kroić paski o szerokości 2 cm ,nawijać na foremki do rurek,które za pierwszym razem należy posmarować olejem.
  • Do pieczenia. 3. Rurki ułożyć na blasze do pieczenia.
  • Upieczone. 4. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.Upieczone zdjąć z foremek i wystudzić.
  • Śmietana. 5. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.
  • Rurki gotowe. 6. Za pomocą szprycy napełniać rurki i oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Z porcji wychodzi około 40 sztuk.Zamiast kremówki możemy ubić dwie śmietany typu ,,Śnieżka'

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować