Domowe kostki maggi z lubczyku

4.25 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulinarną, którą dodaje się do różnego rodzaju dań. Do jedzenia najczęściej wykorzystuje się młode liście oraz łodygi lubczyku, które są pełne aromatu i smaku. Oprócz licznych właściwości odżywczych, roślina słynie także z tego, iż jest naturalnym środkiem stosowanym w leczeniu różnych dolegliwości. Magia lubczyku związana jest nie tylko z jego licznymi właściwościami leczniczymi, ale także z legendami według których przyciąga miłość. W te właściwości lubczyku wierzyli nasi przodkowie. Lubczyk można kupić dziś jako przyprawę w płynie pod nazwą maggi, ale w czerwcu i lipcu możemy sami zrobić domową przyprawę i ją zamrozić. Będzie nam służyć do samej wiosny.

  • 15 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pęczek lubczyku (po zważeniu 120g)
    4 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Domowe kostki maggi z lubczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lubczyk myjemy, siekamy grubo nożem (razem z łodygami, bo w nich jest bardzo dużo aromatu). Tak przygotowane ziele przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy sól i olej. Całość dokładnie blendujemy na papkę (jak pesto). Gotową maggi przekładamy do pojemniczków na lód i wkładamy do zamrażarki.
    Domowe kostki maggi gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować