Maggi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Zachęcam do wyrobu własnej maggi ze świeżych warzych i domowych przypraw.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 cebule
    1 korzeń pietruszki
    2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
    5 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
    30 g cukru
    40 g soli
    5 g słodkiej papryki
    5 g czosnku suszonego
    5 g czarnego pieprzu
    350-400 ml wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sosy

Maggi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela angielskiego, oraz liście lubczyku i gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez półgodziny, po czym wyłączamy palnik. Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez 2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu).Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
    Następnie studzimy i przelewamy do szklanego pojemnika.
    Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.

Porady

Najlepszy jest świeży lubczyk o grubych łodygach

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lubczyk Maggi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Karczek w maggi

To może cię zainteresować