Zachęcam do wyrobu własnej maggi ze świeżych warzych i domowych przypraw.
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
2 cebule
1 korzeń pietruszki
2 łodygi selera (albo kawałek korzenia)
5 liści laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać)
30 g cukru
40 g soli
5 g słodkiej papryki
5 g czosnku suszonego
5 g czarnego pieprzu
350-400 ml wody
1.Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić).Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść laurowy, zgniecione ziarna ziela angielskiego, oraz liście lubczyku i gotujemy na niewielkim ogniu, bez przykrycia przez półgodziny, po czym wyłączamy palnik. Całość przykrywamy i zostawiamy na płycie przez 2-3 godziny ( aby w tym czasie jak najwięcej aromatu z warzyw wniknęło do płynu).Na patelnię wsypujemy cukier i karmelizujemy go, uważając aby się nie przypalił dolewamy do niego odcedzony na sicie wywar i mieszając ponownie gotujemy przez pięć minut, dodając paprykę, czosnek, pieprz i sól.
Następnie studzimy i przelewamy do szklanego pojemnika.
Podany zestaw przypraw możemy modyfikować i wzbogacać o ulubione dodatki.
Komentarze