Domowe chipsy z tortilli

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Polecam domowe, pyszne i aromatyczne chipsy z tortilli. Na pewno zasmakują zarówno domownikom jak i gościom. Do przygotowania chipsów można użyć również kupnej tortilli.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Tortilla:
    mąka 180 g,
    masło 15 g,
    sól 1/2 łyżeczki,
    gorąca woda 100 ml,
    Chipsy:
    oliwa z oliwek 120 ml,
    czosnek 2 ząbki,
    starty twardy ser np. granda padano 2 łyżki,
    bazylia suszona 2 łyżki,
    pieprz 1/2 łyżeczki,
    papryka mielona 1 łyżeczka,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chipsy

Domowe chipsy z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortilla: Masło roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać masło i wrzątek i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 - 4 równe kawałki i każdy kawałek rozwałkować najcieniej jak się da. Placki smażyć z obu stron na suchej patelni do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
    Chipsy: Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem, bazylią, pieprzem oraz papryką. Tortillę pokroić na trójkąty i każdy kawałek posmarować z obu stron oliwą z oliwek z dodatkami. Chipsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (179 ocen)

Chipsy

To może cię zainteresować