Polecam domowe, pyszne i aromatyczne chipsy z tortilli. Na pewno zasmakują zarówno domownikom jak i gościom. Do przygotowania chipsów można użyć również kupnej tortilli.
Domowe chipsy z tortilli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortilla: Masło roztopić. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, wlać masło i wrzątek i wyrobić ciasto. Ciasto przykryć folią i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 - 4 równe kawałki i każdy kawałek rozwałkować najcieniej jak się da. Placki smażyć z obu stron na suchej patelni do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki.
Chipsy: Oliwę z oliwek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, serem, bazylią, pieprzem oraz papryką. Tortillę pokroić na trójkąty i każdy kawałek posmarować z obu stron oliwą z oliwek z dodatkami. Chipsy układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze