Chipsy z cukinii

4.36 (199 ocen)

Jest to dietetyczna przekąska. Smak chipsów cukiniowych jest zbliżony do oryginalnego. Każdy według uznania może nadać im smak, stosując np. przyprawę do grilla, pizzy, kurczaka, Vegetę itp

Składniki:

  • Składniki:
    - 1 średnia cukinia,
    - Oliwa z oliwek 2-3 łyżki,
    - Papryka ostra, czosnek granulowany, bazylia, oregano, sól
Wystaw ocenę:

4.36 (199 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Chipsy

Chipsy z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przed pieczeniem 1. Cukinie kroimy w plasterki. Nie mogą być one bardzo cienkie gdyż w trakcie pieczenia ubywa dużo wody z cukinii. Gotowe plastry maczamy w oliwie. Najlepiej oliwę wylać na talerz i nawilżać w niej z obu stron nasze chipsy. Później układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem nieprzywierającym i obsypujemy przyprawami ( z obu stron). Tak przygotowane plastry cukinii pieczemy około 1-1,5 godziny w 100°C. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 60°C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować