Chipsy z jarmużu - zaskakująco pyszne

5 (159 ocen)

  • 10 min

Chipsy jarmużowe to wielki hit w Kanadzie, są tam nawet w sprzedaży! Pomysł podsunęła mi mieszkająca w tym kraju ciocia. Są równie chrupiące jak inne chipsy, ale o ile zdrowsze i mniej kaloryczne!

  • 10 min

Składniki:

  • - jarmuż
    - oliwa z oliwek (ok. dwóch łyżeczek)
    - sól
    - przyprawy (jakie lubimy, np. mieszanka do grilla lub gyros)
    - opcjonalnie tarty ser
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Chipsy z jarmużu - zaskakująco pyszne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Jarmuż myjemy i bardzo dokładnie osuszamy!
  • jarmuż 2. Odrywamy liście od twardych łodyg i rwiemy na kawałki wielkości chipsów. Wsypujemy do dużej miski, polewamy oliwą (liście nie powinny "pływać" w oliwie, ale być jedynie zwilżone). Następnie posypujemy ulubionymi przyprawami, tartym na drobnych oczkach serem i mieszamy. Rozsypujemy liście luźno na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
  • Chipsy jarmużowe 3. Pieczemy 12-14 minut, lub do czasu, kiedy brzegi liści będą lekko brązowe. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić, bo wtedy nie będą smaczne, najlepiej wyjąć jednego i spróbować, musi być bardzo chrupki!

Porady

1) Liście muszą być dokładnie osuszone, jeśli tego nie zrobimy, chipsy nie będą chrupkie. 2) Do chipsów doskonale nadaje się tarty parmezan. 3) Jarmuż nie może długo stać obsypany solą, bo straci chrupkość podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jarmuż

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować