Domowe bułeczki z jagodami

4 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Domowe bułeczki z jagodami /jagodzianki

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    700 g mąki
    100 g cukru
    100g mascarpone
    20 g świeżych drożdży
    240 ml mleka
    4 łyżki rozpuszczonego masła
    szczypta soli
    nadzienie:
    600 g jagód
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kruszonka:
    100 g mąki
    70 g masła
    50 g cukru
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Domowe bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. nadzienie:
    Jagody mieszamy z cukrem i mąką.
    kruszonka:
    Łączymy mąkę, masło i cukier rozcierając między palcami, aby powstały grube okruchy ciasta.
    ciasto:
    Z drożdży, 1 łyżki mąki oraz 1 łyżki cukru i ciepłego mleka przygotowujemy zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.
    Pozostałe składnik przekładamy do miski, a kiedy zaczyn podwoi swoją objętość przelewamy go do miski ze resztą produktów.
    Wyrabiamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
    Ciasto odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
    Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 20 części. Z każdej części ciasta formujemy kulkę , którą rozpłaszczamy a na środku układamy łyżeczką jagody wymieszane wcześniej z cukrem oraz mąką.
    Ciasto składamy na pół i zlepiamy brzegi, bułeczkę odkładamy na stolnicę łączeniem do spodu. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
    Pieczmy 25 minut w 190 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Płatki drożdżowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować