Drożdżowe bułeczki z jagodami

4.5 (163 ocen)

Idealne na słodkie śniadanie.

Składniki:

  • 6 szkl mąki
    10 dag drożdży
    szypta soli
    4 żółtka
    3/4 margaryny
    1/4 szkl cukru
    2 szkl mleka
    0,5 kg borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe bułeczki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać do mąki. Następnie dodać rozpuszczone drożdże Margarynę rozpuścić i wlać do pozostałych składników. Wyrobić i odstawić na ok 40 min w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.
  • 2. Ciasto delikatnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm wykrawać kółka, na środek każdego kłaść łyżką borówki (mogą być mrożone) i zlepiać formując kulki. Gotowe kulki odstawić na ok 10 min do wyrośnięcia. Posmarować białkiem. Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 160* i piec ok 35 min Po upieczeniu można lekko polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować