Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 kawałków. Z każdej porcji ciasta formować placuszek. Na środek położyć łyżkę jagód wymieszaną z cukrem, zlepić brzegi (jak przy pączkach) i formować zgrabną bułeczkę (można nadać kształt owalny). Układać w niedużej odległości obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem w dół. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec ok 15-20 minut do zrumienienia. Smacznego!
Porady
Ostudzone bułeczki wedle upodobań można posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Komentarze