Bułeczki drożdżowe z jagodami

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego wśród wypieków drożdżowych, jak pyszne, puszyste i pulchne jagodzianki. Latem ze świeżych jagód, a zimą z mrożonych :)

  • 60 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50 g drożdży
    250 g mleka
    500 g mąki pszennej
    4 żółtka 
    1 jajko
    120 g masła
    6-8 łyżek cukru
    ponadto: ok.300 g jagód
    1-2 łyżki cukru
    jajko+1 łyżka mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • Bułeczki drożdżowe z jagodami 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 kawałków. Z każdej porcji ciasta formować placuszek. Na środek  położyć łyżkę jagód wymieszaną z cukrem, zlepić brzegi (jak przy pączkach) i formować zgrabną bułeczkę (można nadać kształt owalny). Układać w niedużej odległości obok siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem w dół. Odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec ok 15-20 minut do zrumienienia. Smacznego!

Porady

Ostudzone bułeczki wedle upodobań można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować