Domowa masa makowa

0 (0 ocen)

Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez maku. Wbrew pozorom sposobów na jego wykorzystanie jest wiele, ale to makowniki wiodą prym :)

Składniki:

  • 1/2 kg suchego maku
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki miodu np. wielokwiatowego
    2 jajka
    60g masła
    100g rodzynek
    100g mieszanki keksowej
    skórka otarta z 1 pomarańczy
    100g orzechów włoskich
    aromat migdałowy
    ziarenka z 1 laski wanilii
    ewentualnie 50ml spirytusu lub rumu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kutia

Domowa masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zalewamy gorącą wodą, stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut.
  • 2. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami.
  • 3. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę z pomarańczy, wanilię, aromat i rodzynki- przelane gorącą wodą lub maczane ok 1 h w alkoholu. Jeśli moczymy w alkoholu, to dodajemy z całym płynem.
    Mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i dokładnie mieszamy. Masę możemy wykorzystać od razu, pamiętajmy jednak by wcześniej ją zasmażyć. Możemy również przechowywać ją w lodówce do 4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować