Masa makowa (domowa)

2.67 (3 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Zapraszam na moją wersję pysznej i zdrowej masy makowej. Jest idealna do makowców.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g mielonego maku niebieskiego
    1 białko jaja
    5 łyżek syropu z agawy
    1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej
    garść rodzynek
    garść suszonych moreli
    garść orzechów (u mnie nerkowce)
    garść suszonej żurawiny
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

2.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Dodatki

Masa makowa (domowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mielony mak zalewamy gorącą wodą (tak aby przykryła mak) i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy na paseczki suszone morele, siekamy orzechy i rozpuszczamy łyżkę masła. Zaparzony mak przelewamy przez sitko i odciskamy z wody, przekładamy do miski. Do maku dodajemy syrop z agawy, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową, rodzynki, morele, orzechy i żurawinę i mieszamy. Na koniec dodajemy białko jaja i masło, mieszamy i gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa makowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować