Domowa masa makowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z taką masą makową powinniśmy otrzymać bardzo smacznego makowca :) Przepis znalazłam na kotlet.tv :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g maku suchego
    gorąca woda do zalania maku
    ok. 250–300 g bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, orzechy włoskie, migdały, nerkowce, daktyle)
    1/2 szkl miodu
    1 łyżka cukru z wanilią (możecie zastąpić cukrem wanilinowym)
    kilka kropel aromatu rumowego, migdałowego
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Domowa masa makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchy mak zalewamy gorącą wodą i odstawiam na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Mak dokładnie odciskamy z nadmiaru wody za pomocą np. lnianego ręczniczka kuchennym.
  • 2. Rodzynki namaczamy w wodzie lub mleku. Mak mielimy w maszynce 2-3 razy. Orzechy, suszone owoce siekamy. Rodzynki odcedzamy i wraz z kandyzowaną skórkę pomarańczową wszystko dodajemy do maku. Następnie do miski dodajemy miód, cukier waniliowy. Całość mieszamy. Przed dodaniem do makowca mieszam masę z ubitymi 2-3 białkami.

Porady

Gotową masę (bez białek) można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować