DOBOWE PIERNICZKI

0 (0 ocen)

  • 24 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie wymagają przygotowania ich na długo przed świętami. Od razu po upieczeniu są mieciutkiea przechowywane w zamkniętym pudełeczku będą pyszne jeszcze długo po świętach

  • 24 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    8 żółtek
    3 białka
    1,5 szkl cukru
    3 łyżki kakao
    200 ml gęstej śmietany
    3 łyżeczki sody
    2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka zmielonego goździka
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego mielonego
    1 kostka masła
    1 słoik miodu 400 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Ciastka Pierniczki

Dobowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    dzień przed:
    Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
    W dzień pieczenia:
    Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy.
    Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować