Nie wymagają przygotowania ich na długo przed świętami. Od razu po upieczeniu są mieciutkiea przechowywane w zamkniętym pudełeczku będą pyszne jeszcze długo po świętach
Dobowe pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
dzień przed:
Kakao mieszamy z mąką. Miód zagotowujemy z przyprawami. Odstawiamy, dodajemy masło, czekamy aż się rozpuści. Studzimy. W śmietanie rozpuszczamy sodę, odstawiamy aż zwiększy objętość. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka. Dodajemy mąkę z kakao, mieszamy. Wlewamy miód, ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.
W dzień pieczenia:
Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st. Gotowe pierniczki, lukrujemy.
Z tego przepisu wychodzi ok. 180 pierniczków.
Komentarze