Deser z kaszą manną, budyniem i pomarańczą

3 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Delikatna kasza manna z dodatkiem budyniu i wanilii, soczyste pomarańcze, biszkopty nasączone sokiem z pomarańczy, a całość przełamana gorzkim kakao. Prawdziwa uczta dla podniebienia.

  • 25 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 biszkoptów
    70 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
    1 łyżka gorzkiego kakao
    Krem:
    300 ml mleka
    50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
    2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    1 łyżka budyniu waniliowego
    2 łyżki kaszy manny
    2 łyżki erytrytolu (lub 1 1/2 łyżki cukru)
    Dodatkowo:
    2 średnie pomarańcze
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Deser z kaszą manną, budyniem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomarańcze obrać, usuwając białe części (albedo) i pokroić na plasterki. W rondlu zagotować 250 ml mleka, dodać erytrytol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. W 50 ml mleka rozmieszać budyń. Mleko zagotować, dodać kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż kasza zacznie gęstnieć. Dodać pozostałe mleko z budyniem i mieszać energicznie, gotując do zgęstnienia. Wystudzić, dolać soku z pomarańczy i zblendować na gładki krem. W pucharkach ułożyć biszkopty, nasączyć je sokiem z pomarańczy, posypać kakao, przykryć warstwą kremu i ułożyć cząstki pomarańczy. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć biszkopty, posypać kakao i udekorować cząstkami pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować