Delikatna kasza manna z dodatkiem budyniu i wanilii, soczyste pomarańcze, biszkopty nasączone sokiem z pomarańczy, a całość przełamana gorzkim kakao. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
25 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
12 biszkoptów
70 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
1 łyżka gorzkiego kakao
Krem:
300 ml mleka
50 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki erytrytolu (lub 1 1/2 łyżki cukru)
Dodatkowo:
2 średnie pomarańcze
Deser z kaszą manną, budyniem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomarańcze obrać, usuwając białe części (albedo) i pokroić na plasterki. W rondlu zagotować 250 ml mleka, dodać erytrytol, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. W 50 ml mleka rozmieszać budyń. Mleko zagotować, dodać kaszę mannę i gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż kasza zacznie gęstnieć. Dodać pozostałe mleko z budyniem i mieszać energicznie, gotując do zgęstnienia. Wystudzić, dolać soku z pomarańczy i zblendować na gładki krem. W pucharkach ułożyć biszkopty, nasączyć je sokiem z pomarańczy, posypać kakao, przykryć warstwą kremu i ułożyć cząstki pomarańczy. Warstwy układać, aż do wyczerpania składników. Na wierzchu ułożyć biszkopty, posypać kakao i udekorować cząstkami pomarańczy.
Komentarze