Kluski ziemniaczane z kaszą manną

5 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Przepis na te pyszne kluski dostałam od znajomej kucharki, u której miałam okazję pierwszy raz je spróbować. Podane były z sosem serowo - ziołowym i zwykłą sałatą masłową. Nam smakują również podane z zeszkloną na maśle cebulką, posypane świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki lub z pesto z bazylii, czy rukoli. Możliwości podania i formowania będą tutaj nieograniczone i zależne od naszej fantazji. Kluski przypominające kształtem gnocchi, kopytka, czy kluski kładzione, zachwycą małych i dużych domowników.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g ugotowanych w mundurkach, sypkich, mącznych ziemniaków

    60 g kaszy manny

    70 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

    1 jajko

    sól z młynka

    pieprz z młynka
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Kluski Gnocchi Dania główne

Kluski ziemniaczane z kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy ze skórki i ścieramy na tarle o drobnych oczkach lub przeciskamy do miski przez praskę do ziemniaków. Dodajemy przesianą mąkę, kaszę mannę, odrobinę soli i pieprzu do smaku, roztrzepane jajko i krótko zarabiamy - tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość luźne i takie właśnie powinno być. Po zarobieniu odstawiamy je na godzinę do odpoczęcia, nakrywając misę ściereczką.

    Po godzinie ciasto przekładamy na obficie wysypaną mąką stolnicę i formujemy kluski o ulubionym kształcie.

    Kluski gotujemy w dobrze osolonej wodzie do czasu wypłynięcia na powierzchnię wody, następnie skręcamy palnik na minimum, aby przez około 8 minut dochodziły - zwiększą swoją objętość i będą mięciutkie.

    Kluski podajemy prosto z wody, z zielonym pesto i misą sałaty w lekkim sosie winegret lub w towarzystwie innych ulubionych dodatków.
    * Jeżeli kluseczki będziemy chcieli przechować "na później" - zahartujmy je zimną wodą.

Porady

* Do przygotowania klusek najlepiej nadają się ziemniaki klasy kulinarnej C, sypkie, które zawierają dużo skrobi. Jeżeli użyjemy ziemniaków wodnistych, będziemy musieli dodać więcej mąki i kluski mogą wyjść niesmaczne. * Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować