Przepis na te pyszne kluski dostałam od znajomej kucharki, u której miałam okazję pierwszy raz je spróbować. Podane były z sosem serowo - ziołowym i zwykłą sałatą masłową. Nam smakują również podane z zeszkloną na maśle cebulką, posypane świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki lub z pesto z bazylii, czy rukoli. Możliwości podania i formowania będą tutaj nieograniczone i zależne od naszej fantazji. Kluski przypominające kształtem gnocchi, kopytka, czy kluski kładzione, zachwycą małych i dużych domowników.
5 (4 ocen)
Porady
* Do przygotowania klusek najlepiej nadają się ziemniaki klasy kulinarnej C, sypkie, które zawierają dużo skrobi. Jeżeli użyjemy ziemniaków wodnistych, będziemy musieli dodać więcej mąki i kluski mogą wyjść niesmaczne. * Ziemniaki gotujemy w mundurkach na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 20 minut.
Komentarze