Ptyś z kaszą manną i borówkami

5 (17 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Groszek ptysiowy idealnie kontrastuje ze słodką masą i nadał ciastu lekkości i oryginalnego wyglądu.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 l mleka
    120 g kaszy manny
    100 g mlecznej czekolady
    100 g gorzkiej czekolady
    łyżka cukru
    szklanka borówek
    kilka kropli ekstraktu migdałowego
    2 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki suchego maku
    250 g groszku ptysiowego
Wystaw ocenę:

5 (17 ocen)

Ptyś z kaszą manną i borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaszak 1. Do dużego garnka wlać mleko i wsypać kaszę. Wszystko zagotować, zmniejszyć ogień na minimum. Gotować energicznie co jakiś czas mieszając.Dodać połamaną w kostki czekoladę, masło, cukier oraz mak. Podgrzewając na małym ogniu mieszać aż czekolada i masło się rozpuszczą. Dodać ekstrakt migdałowy .Masę ostudzić.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia .5 łyżek masy rozsmarować łyżką na dnie formy.Kubek groszku odsypać na później do dekoracji.Resztę wsypać do czekoladowej masy i wymieszać razem delikatnie, by groszki pokryły się kremem.
    Połowę masy wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię i postukać kilka razy tortownicą o blat, by masa ułożyła się w formie. Wyłożyć pozostałą masę i powtórzyć wyrównanie powierzchni i stukanie.Na wierzch wysypać pozostawiony wcześniej groszek ptysiowy i borówki.Ciasto włożyć na 4 godziny do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować