Dzisiaj szybki i łatwy do przygotowania deser sylwestrowy. Warstwa śmietankowa z galaretkami, mus truskawkowy i biszkopty, idealne połączenie. Pyszna, orzeźwiająca pianka, polecam!
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Pianka:
500 ml śmietany kremówki 30 %
400 ml jogurtu naturalnego
galaretka truskawkowa
szklanka gorącej wody
2 cukry wanilinowe
3 galaretki o dowolnych smakach rozpuszczone każda w szklance wody
Mus truskawkowy:
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
2 cukry wanilinowe
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Deser sylwestrowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Trzy galaretki (u mnie pomarańczowa, cytrynowa i malinowa) rozpuścić (każdą) w szklance gorącej wody, wystudzić i pozostawić do całkowitego stężenia. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Gdy stężeją każdą pokroić na kostki.
Pianka: galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukry waniliowe, dokładnie wymieszać. Następnie dodać jogurt naturalny i ponownie połączyć. Do masy śmietanowo - jogurtowej wlać ostudzoną galaretkę truskawkową, wymieszać, dodać pokrojone kostki galaretek i ponownie połączyć. Masę wyłożyć na dno każdego pucharka. U mnie 9 pucharków.
2.Mus truskawkowy: truskawki umyć, usunąć szypułki i zmiksować na mus. Truskawki mrożone rozmrozić, zmiksować na mus. Ja przetarłam truskawki przez sitko, żeby nie było pestek. Mus wlać na patelnię, podgrzać, dodać cukry wanilinowe, wymieszać. Do szklanki wlać zimną wodę, dodać mąkę ziemniaczaną i rozmieszać tak, żeby nie było grudek. Zawartość szklanki wlać do musu, wymieszać, gotować 4 minuty na małym ogniu. Mus powinien mieć konsystencję budyniu, wystudzić i wlać na masę śmietankową. Biszkopty przekroić na pół i wbić w deser, gotowe!
Komentarze