Sylwestrowy deser

0 (0 ocen)

Deser polecam na sylwestrową noc, ale nie tylko!!! Robi się go naprawdę szybko i prosto, a prezentuje się rewelacyjnie.

Składniki:

  • Składniki na 5 porcji:
    • 1 butelka szampana (750ml),
    • cukier do smaku (u mnie 1 łyżka),
    • 2 łyżki żelatyny,
    • 1 owoc grantu,
    • bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sylwestrowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • dodanie cukru i żelatyny 1. Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę. Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.
  • łączenie szampanów 2. Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
  • wyłożenie granatu 3. Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
  • zalewanie 4. Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
    Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.

Porady

Ziarenka granatu można zastąpić innymi owocami , np. truskawką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Szampan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować