Sylwestrowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną szklankę szampana przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do ciepłego dodajemy cukier oraz żelatynę. Szampan zdejmujemy z ognia i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia dodanych składników.
2.Po lekkim przestudzeniu szampan z żelatyną łączymy z pozostałym szampanem. Ponownie całość mieszamy. W momencie łączenia napój będzie się pienił, ale piana szybko opada.
3.Z owocu wyjmujemy ziarenka. Wyjęte układamy na dnie przygotowanych pucharków.
4.Ziarna granatu zalewamy zimnym szampanem z żelatyną. Pucharki pozostawiamy najlepiej w chłodnym miejscu, by ich zawartość zastygła. W momencie, gdy szampan zaczyna się ścinać polecam zamieszać zawartość pucharków, by ziarenka granatu uniosły się do góry. Dzięki temu deser będzie ciekawiej wyglądał.
Zastygnięty deser przed podaniem wykańczamy bitą śmietaną, którą z kolei dekorujemy ziarenkami granatu.
Porady
Ziarenka granatu można zastąpić innymi owocami , np. truskawką.
Komentarze