Ciasto bez pieczenia z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Masło należy rozpuścić i ostudźić. Herbatniki kruszę na drobne kawałki, (za pomocą wałka) łączę z masłem i wykładam nim dno formy o śr. 24 cm dokładnie uciskając. Spód wstawiam do lodówki do schłodzenia.
2.W tym czasie ubijam śmietankę kremówkę na sztywno i pod koniec, kiedy nabierze niemal idealnej konsystencji, dodaję cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w 2-3 łyżkach gorącej wody oraz aromat wanliowy .
3.Gotowy krem nakładam na spód z herbatników. Wkładam do lodówki (na ok godzinę ). Po upływie godziny przygotowuję galaretkę według zaleceń producenta - układam truskawki przekrojone na pół i zalewam tężejącą galaretką. Wstawiam do lodówki do schłodzenia.
Porady
Krem do tego ciasta można zrobić tak naprawdę w wersji jakiej chcemy nie musi być to bita śmietana jeśli nie lubimy:)
Komentarze