Ciasto Kubanka

  • wyświetlono: 95205 |
  • dodany do książki kucharskiej: 92 |
  • polecenia: 3

Błyskawicznie znika z talerzy. Przepis znaleziony w internecie.http://arabeskawaniliowa.blog.pl/2014/10/20/ciasto-kubanka/ Polecam

Teodorka
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 120min

Składniki

Składniki na biszkopt kakaowy:
4 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę czekoladową:
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
1 kostka masła
2 łyżki nutelli (ja użyłam 1 tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej)

Bita śmietana na wierzch:
2 szklanki śmietanki 30%
2 śmietan-fixy lub 2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości wrzącej wody
cukier puder do smaku

Poncz:
1/2 szklanki naparu z kawy
2 łyżki wódki

Dodatkowo:
ok.17 herbatników jasnych
ok.17 herbatników kakaowych
mały słoiczek powideł śliwkowych (świetnie nadają się powidła śliwkowo-czekoladowe)
Kakao
parę kostek czekolady mlecznej



Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Kubanka

  • Gotowa masa czekoladowa1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać do sztywnej piany, zmniejszyć obroty miksera, dodać żółtka i jeszcze chwilkę ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajeczno-cukrowej i lekko wymieszać. Wylać do blachy o wymiarach 22x35.
    Piec ok.25 minut w temp. 180 s C
    Składniki na poncz wymieszać i nasączyć zimny biszkopt.
    Masa czekoladowa:
    1 szklankę mleka wymieszać z żółtkami,mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch dodając budyń i Nutellę lub rozpuszczoną czekoladę.
  • image-124tqp32. Masę czekoladową wyłożyć na biszkopt.
  • image-29lmr9p3. Ułożyć herbatniki jasne.
  • image-074xgpd4. Na herbatniki rozsmarować powidła. Ułożyć herbatniki ciemne. Ciasto wstawić do lodówki.
  • image-1o6m4xr5. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać śmietan - fixy lub rozpuszczoną,przestudzoną żelatynę. Wymieszać na najniższych obrotach miksera. Wyłożyć na herbatniki ciemne.
  • image-0nncc2w6. Wierzch ciasta można udekorować grzebieniem cukierniczym.
  • image-0u3d5ix7. Wierzch posypać kakao i startą czekoladą.
  • 8. Ponownie wstawić do lodówki na ok.3 godziny.
    Smacznego:)

Porady

To ciasto najlepsze jest na drugi dzień.
KHWS_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptczekoladabita śmietanaherbatnikikakaopowidła śliwkoweciasto Kubanka

Komentarze

Podobne przepisy

Kubanka z jogurtową pianką

Dodane przez: Milena127

Kubanka z jogurtową pianką

Lekkie i aksamitne ciasto do popołudniowej...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.