Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

4.57 (214 ocen)

Bardzo znana ,często spotykana szarlotka :)

Składniki:

  • BISZKOPT:
    8 jaj
    8 łyżek mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    8 łyżek cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    MASA Z JABŁEK :
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    2 galaretki cytrynowe
    1 łyżeczka żelatyny
    cukier do smaku
    MASA ŚMIETANOWA :
    1/2 l. śmietany 30 %
    4 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wrzącej wody
    3-4 łyżki cukru pudru
    łyżeczka wanilii
    DO DEKORACJI :
    5 dkg. płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.57 (214 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Biszkopty

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt z jabłkami i bita smietana 1. Białka ubić na sztywno , ubijając porcjami dodawać cukier kryształ i cukier waniliowy , następnie dodać żółtka . Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , dodać do masy jajecznej , delikatnie wymieszać ,wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 175 *C .
    MASA JABŁKOWA :
    Jabłka obrać , opłukać , pokroić na mniejsze kawałki , dusić pod przykryciem , do rozgotowanych jabłek dodać cukier , suche galaretki i łyżeczkę żelatyny , dokładnie wymieszać ,przestudzić . Przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt , schłodzić .
    MASA ŚMIETANOWA :
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody , przestudzić .
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią , ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę . Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Biszkopty Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować