Deser jogurtowo truskawkowy z galaretkami

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Ciekawy deser z galaretkami, truskawkami i jogurtem greckim. Dla dzieci i dorosłych. Mało słodki.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka dojrzałych truskawek
    200 g jogurtu greckiego
    2 łyżki cukru
    3 galaretki o dowolnym smaku(u mnie truskawkowa, wiśniowa i agrestowa)
    1 łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Deser jogurtowo truskawkowy z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: galaretki rozpuścić każdą osobno w gorącej wodzie – według przepisu na opakowaniu. Odstawić do tężenia. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody(pojemność szklanki 250 ml). Następnie podgrzać do rozpuszczenia się. Odszypułkowane truskawki zmiksować z cukrem, dodać jogurt, wymieszać, dodać wystudzoną żelatynę, zmiksować całość. Do pucharków wlać porcję galaretki -schłodzić, wlać porcję jogurtu z truskawkami, schłodzić. Ponownie porcję galaretki, schłodzić, porcję jogurtu, schłodzić, porcję galaretki – schłodzić. Udekorować dowolnie wierzch – u mnie bita śmietanka i galaretki.

Porady

1. jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować