Deser creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 150°C.
2.6- 7 foremek do Crème brûlée (w zastępstwie ramekiny) włożyć do żaroodpornego naczynia.
3.Żółtka i cukier wymieszać w misce trzepaczką.
4.Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka przełożyć do garnka. Dodać śmietanę i mleko. Całość lekko podgrzać. Podgrzany płyn wlać powoli do żółtek z cukrem i wymieszać trzepaczką, aż cukier się rozpuści. (Śmietanę z mlekiem podgrzewa się po to, aby cukier łatwiej się rozpuścił)
5.Masę przelać przez sitko, a następnie rozlać do foremek.
6.Wodę zagotować w czajniku. Wrzątek wlać do żaroodpornej formy do połowy wysokości kremu. .
7.Piec ok. 45min., aż wierzch się zetnie.,
•Foremki wyciągnąć z wody i pozostawić w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. Kolejno wstawić do lodówki na co najmniej 3- 4 godz., a najlepiej na noc.
•Każdą porcję posypać 1 kopiatą łyżeczką brązowego cukru. Cukier skarmelizować przy pomocy specjalnego palnika (najlepsza opcja) lub włożyć na chwilę, na najwyższą szynę do piekarnika ustawionego na funkcję grill.
Komentarze