Creme brulee

0 (0 ocen)

Moje pierwsze podejście do creme brulle. Zrobione specjalnie na małe święto moje i męża jakim była 23 rocznica ślubu.

Składniki:


  • 250 ml śmietanki 36 %
    250 ml śmietanki 30 %
    ok. 60 g cukru
    8 żółtek
    4 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać.
    Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.
    Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły.
    Przecedzić przez sito.
    Blachę do pieczenia wyłożyć ściereczką, ustawić na niej kokilki lub inne naczynka do zapiekania i nalać do nich masę.
    Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
  • 2. Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni.
    ( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
    Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać.
    Upieczone creme brulee wyjąć z blachy, ustawić na kratce i wystudzić, potem schłodzić w lodówce przez o najmniej 3 godziny.
    Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i karmelizować za pomocą palnika ( można podpiec w piekarniku na funkcji grill ).
    Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką.
    Podawać zaraz po przyrządzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Śmietana Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować