Francuski Creme Brulee

4.5 (175 ocen)

Doskonały francuski deser o gładkiej, kremowej konsystencji i maślanym smaku pod chrupiącą skorupką ze skarmelizowanego cukru.

Składniki:

  • 500 ml śmietany36% tł.
    8 żółtek
    laska wanilii (ewentualnie ekstrakt waniliowy)
    1/3 szklanki białego cukru
    kilka łyżek brązowego cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery Creme brulee

Francuski creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietankę zagotować na małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
    Żółtka ubić na puch i dodać ciągle mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając.
    Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito, a następnie wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.
  • 2. Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.

Porady

Nie nastawiać wyższej temperatury w piekarniku, grozi otrzymaniem słodkiej jajecznicy :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować