Francuski creme brulee - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śmietankę zagotować na małym ogniu z białym cukrem i miąższem z przeciętej laski wanilii. Gdy zacznie się gotować, zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Żółtka ubić na puch i dodać ciągle mieszając śmietanę z cukrem nie ubijając masy a jedynie ją mieszając.
Gotową masą napełniamy kokilki wlewając krem przez sito, a następnie wstawiam je na około 35-40 minut do piekarnika, nagrzanego do 95 stopni, umieszczając kokilki w kąpieli wodnej np. w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą.
2.Ostudzony krem chłodzimy w lodówce przez kilka godzin.Przed podaniem kokilki posypujemy brązowym cukrem i karmelizujemy palnikiem lub w mikrofalówce mocno nagrzanej i nastawionej na funkcję grill przez kilka/kilkanaście sekund.
Porady
Nie nastawiać wyższej temperatury w piekarniku, grozi otrzymaniem słodkiej jajecznicy :)
Komentarze