Delicja serowo – wiśniowa

  • wyświetlono: 408 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje się na talerzu. Frużelina wiśniowa idealnie gra z masą serową, do tego ciemne ciasto kakaowe, czy można chcieć czegoś więcej? Polecam do weekendowej kawy.

Zdjęcie do publikacji.
  • 24 porcje
  • Łatwy

Składniki

Blaszka 25×36 cm

Biszkopt:

8 jajek L
szczypta soli
pół szkl.oleju
1 szkl.mąki pszennej extra typ 400
1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
1/3 szkl.kakao
1 szkl.cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Frużelina Wiśniowa:

1 kg wiśni, mogą być również mrożone
6 łyżek cukru
5 łyżeczek żelatyny
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody

Masa Serowa:

1 kg twarogu z wiaderka
400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
ok. 150 g cukru pudru
ekstrakt z wanilii do smaku lub cukier waniliowy
7 łyżeczek żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Delicja serowo – wiśniowa

  • Ciasto.1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
    Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
    Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
    Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
  • Ciasto.2. Żelatynę do masy serowej zalać pół szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Kremówkę wstawić na 15 min. do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
    Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
    Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
    Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
    Przygotować ulubioną polewę.

Porady

Wiśnie można zastąpić innymi ulubionymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieCiastomasa serowaDesersłodkościświętaimprezaciasto przekładaneświąteczny stółfrużelina

Komentarze

Podobne przepisy

Delicja makowo - malinowa z kremem serowo - budyniowym

Dodane przez: juchab

Ciasto delicja makowo - malinowa z kremem...

Nietuzinkowe połączenie smaku malin,...

Jabłkowe delicje

Dodane przez: agatab

Jabłkowe delicje

Jabłkowe delicje to ciasto, które...

Herbatnikowa delicja

Dodane przez: beniawojt

Herbatnikowa delicja

Bardzo smaczne połączenie masy...

Wisniowy kisielak z gotowaną masą wisniową i serową na zimno

Dodane przez: Jola1977-1977

Wiśnowy kisielak z gotowaną masą wiśniową...

Bardzo smaczne ciasto , które w...

Ciasto buraczane z nadzieniem wiśniowo- serowo- jogurtowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto buraczane z nadzieniem wiśniowo- serowo-...

Moja mama pamiętam z dzieciństwa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE