Delicja serowo – wiśniowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto przekładane, idealnie sprawdzi się na imprezie rodzinnej jak i na świątecznym stole. Ciasto jest wysokie i bardzo ładnie się kroi oraz pięknie prezentuje się na talerzu. Frużelina wiśniowa idealnie gra z masą serową, do tego ciemne ciasto kakaowe, czy można chcieć czegoś więcej? Polecam do weekendowej kawy.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25×36 cm

    Biszkopt:

    8 jajek L
    szczypta soli
    pół szkl.oleju
    1 szkl.mąki pszennej extra typ 400
    1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
    1/3 szkl.kakao
    1 szkl.cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Frużelina Wiśniowa:

    1 kg wiśni, mogą być również mrożone
    6 łyżek cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    3 łyżki soku z cytryny
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 4 łyżkach wody

    Masa Serowa:

    1 kg twarogu z wiaderka
    400 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
    ok. 150 g cukru pudru
    ekstrakt z wanilii do smaku lub cukier waniliowy
    7 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Delicja serowo – wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno, dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując.
    Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min.
    Piec w temp.170 C. Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
    Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Wiśnie zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki.
    Frużelina powinna mieć konsystencję żelu. Gdy zacznie gęstnieć wylać na przepołowione ciasto i równomiernie rozsmarować po całości, wstawić do lodówki.
  • Ciasto. 2. Żelatynę do masy serowej zalać pół szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia.
    Kremówkę wstawić na 15 min. do zamrażalnika, następnie ubić na sztywno.
    Twaróg zmiksować z cukrem pudrem do smaku oraz ekstraktem z wanilii – kilka kropli.
    Żelatynę rozpuścić na parze lub w mikrofali, do płynnej żelatyny wrzucić łyżkę masy serowej i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do miski z twarogiem i dokładnie wymieszać przy użyciu miksera.
    Wyjąć z lodówki ubitą śmietankę i wmieszać delikatnie w masę serową, całość przelać na frużelinę wiśniową, wyrównać i przyłożyć drugi blat ciasta, delikatnie docisnąć.
    Przygotować ulubioną polewę.

Porady

Wiśnie można zastąpić innymi ulubionymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Fruzelina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

To może cię zainteresować