CIASTO WIŚNIOWA DELICJA

4.5 (161 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz piekłam to ciasto kilka tygodni temu na bal charytatywny organizowany przez Fundację Jana Pawła II. Jest ono bardzo smaczne i proste w wykonaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżęczka proszku d pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżki octu
    szczypta soli

    Pianka:
    250 ml śmietany kremówki
    250 ml serka mascarpone
    1 śmietan fix (śnieżka)
    2 galaretki cytrynowe

    2 galaretki wiśniowe
    1 litrowy słoik wiśni drylowanych w kompocie

    Polewa:
    3 łyżki wrzącej wody
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kakao
    10 dag margaryny lub masła
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Ciasto wiśniowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-013ffnh 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru.
  • 2. Żółtka rozmieszać z octem. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian żółtka, mąke przesianą z proszkiem i olej, delikatnie mieszać aby piana nie opadła.
  • image-1248r6h 3. Ciasto podzielić na dwie części, jedną pozostawić biała, do drugiej dać 2 łyzki kakao i delikatnie wymieszać.Wykładać na przemian na foremkę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem.Wierzch delikatnie wyrównać.
  • image-1oows3c 4. Piec w tem. 170stopni ok. 45 min do suchego patyczka.Wystudzić.
  • image-0xdkhwl 5. Przekroić na pół , mozna napączować - u mnie przegotowana woda z cytryną i 2 łyżkami alkoholu.
  • image-0xtl4x2 6. 2 galaretki wiśniowe rozpuścić w 3 szklankach wrzątku.Pozostawić do przestygnięcia.Wiśnie odcedzić, dodać do zastygającej galaretki, zmieszać.Wykładać na ciasto. Wstawić do lodówki aby zastygło.
  • 7. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Pozostawić do przestygnięcia.Śnieżke ubić ze śmietanką, po łyżce dodawać serek oraz zastygającą galaretkę.Włożyć na wiśnie i przykryć drugą polową placka.
  • 8. Polewa
    W gotujacej wodzie rozpuścić cukier, skręcić palnik, dodać pokrojone w drobna kostkę masło i rozpuścić (nie zagotowując).Zdjąć z ognia dodać kakao i bardzo szybko rozmieszać.Przstygniętą polewę wylać na ciasto.Ciasto schłodzić.

Porady

Blaszka 25x33. Można użyć mniejszej wtedy ciasto będzie troszkę niższe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować