Delicja serowo-jabłkowa z cappuccino

4.5 (146 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto czterowarstwowe: dwa kruche placki przełożone serem gotowanym i prażonymi jabłkami, zwieńczone pianką cappuccino.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki
    250 g margaryny
    3-4 łyżki gęstej śmietany
    2 żółtka
    2-3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    masa serowa: 500g 3-krotnie zmielonego sera na serniki
    3 jajka
    1 budyń śmietankowy
    kilka kropel aromatu śmietankowego
    pół szklanki cukru
    masa jabłkowa: 1 litrowy słoik jabłek prażonych
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka soku z cytryny
    2 galaretki czerwone
    pianka cappuccino: 400 ml śmietany 30 proc
    5 łyżek cappuccino
    3-4 łyżki cukru pudru
    1 op.żelatyny- fix deserowej
    kakao do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Delicja serowo-jabłkowa z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto: mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, śmietanę, żółtka i posiekaną margarynę (w razie konieczności podsyp mąką). Zagnieć gladkie i ciasto i podziel na dwie równe części. Do jednej dodaj kakao, dokładnie wymieszaj. Chłodź godzinę w lodówce. Po tym czasie każdym plackiem wylep dno foremki, o śr 24/24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia). Piecz ok.15 minut w 180 st.
  • 2. Do garnka wbij jajka, dodaj cukier, aromat, ser i budyń. Całość starannie wymieszaj, po czym zagotuj na małym ogniu (często mieszając). Masa ma być gęsta.
  • 3. Masa jabłkowa: jabłka przełóż ze słoika na patelnię, podgrzej. Dodaj galaretki i sok z cytryny, dokładnie wymieszaj, odstaw.
  • 4. Kremówkę ubij, pod koniec dodając cukier puder, a następnie po jednej łyżce cappuccino. Żelatynę przygotuj według przepisu na opakowaniu i wymieszaj z masą.
  • 5. Na dno kakaowego placka wyłóż masę serową, a na nią placek jasny. Wierzch placka posmaruj prażonymi jabłkami, odstaw do stężenia. Na końcu wyłóż masę cappucino, wygładź i oprósz kakao. Ciasto wstaw do lodówki na min.3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować