REKLAMA

Serowo-malinowa delicja z cappuccino

wyświetlono: 19408 | dodany do książki kucharskiej: 39 | polecenia: 0

Idealne ciasto na różne okazje. Jest czasochłonne, ale smak i wygląd, wynagradza cały trud w nie włożony :)

opublikowany: 22.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 2 godz.
  • Średni

Składniki:

  • kruchy spód: 1,5 szklanki mąki
    2 żółtka (białka zachować)
    150 g masła
    2 łyżki gęstej śmietany
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa serowa: 700 g sera 3-krotnie mielonego
    4 jajka
    100 g masła
    1 budyń śmietankowy
    3/4 szklanki cukru

    galaretka malinowa: 250 g malin (u mnie mrożone)
    2 galaretki malinowe

    pianka cappuccino: 2/3 szklanki mleka
    opakowanie kawy cappuccino 180 g ( u mnie z magnezem)
    600 ml śmietany 36 proc
    2-3 łyżki cukru pudru
    op.żelatyny fix-deserowej

    ponadto: 5 kostek mlecznej czekolady
Ocena:

(średnia 4.51 z 186 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Kruchy spód: wszystkie składniki połączyć, uformować kulę i chłodzić godzinę w lodówce. Następnie schłodzonym ciastem wylepić dno formy (o śr.24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w 180 st.
  • Serowo-malinowa delicja z cappuccino 2. Masa serowa: utrzeć masło na gładką masę, dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie gładka i puszysta dodawać łyżkami ser i budyń. Na końcu delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek (dodać też białka z kruchego ciasta). Masę serową wylać na podpieczony kruchy spód i piec ok.50 minut w 160 st. Wystudzić.
  • Serowo-malinowa delicja z cappuccino 3. Masa malinowa: maliny (jeśli mrożone, odmrozić) i rozłożyć na wystudzonej masie serowej. Galaretki rozpuścić w trzech szklankach gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Stężałą galaretką zalać maliny i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
  • 4. Pianka cappuccino: mleko zagotować, wsypać kawę i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia. Następnie ubić śmietanę, dodając cukier puder i zimne cappuccino z mlekiem. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu i połączyć z masą kawową. Tak przygotowaną masą zalać galaretkę z malinami. Wierzch posypać startą czekoladą i udekorować . Wstawić do lodówki na min.3 godz.( a najlepiej na całą noc). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE