DELICJA SEROWO-JABŁKOWA

4.51 (146 ocen)

Bardzo fajne połączenie jabłek i sera w kruchym cieście, polecam.Przepis pochodzi z "Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki
    25 dag masła/margaryny
    1 jajko
    3 żółtka
    2 łyżeczki ;proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    1 szklanka cukru pudru

    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    1 łyżka masła
    1 galaretka czerwona

    Masa serowa:
    50 dag sera zmielonego(u mnie z wiaderka)
    3 jajka
    20 dag cukru pudru
    20 dag masła
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    1/2 szklanka mleka

    Polewa:
    3 łyżki wrzątku
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyki kakao
    10 dag masła

    Forma:
    25/35 cm
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Delicja serowo-jabłkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zarobić ciasto i upiec 3 placki w temp. 160 stopni przez ok. 20 minut.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło roztopić dodac jabłka i poddusić. Do jabłek dodać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzoną wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  • 3. Masa serowa:
    Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i masłem,podgrzewać na ogniu, dodać ser i doprowadić do zagotowania. Budyń rozprowadzić z mlekiem wlać na gotujący ser cały czas mieszając, gotować aż zgęstnieje. Gorący ser wyłożyć na drugi placek i przyłożyć 3 plackiem.Polać polewą.
  • 4. Polewa:
    Cukier rozpuścić z wodą, zestawić z ognia i dodać masło, dokładnie rozmieszać. Dodać kakao i energicnie mieszać trzepaczka do uzyskania jednolitej masy. Wyłożyć na wierzch placka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować