CZERWONE CURRY Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI NA MLEKU KOKOSOWYM ( z orzeszkami pinii )

4.5 (169 ocen)

  • 30 min

Połączenie soczystego kurczaka z warzywami i orientalnym, niesamowicie aromatycznym sosem tworzy fantastyczną całość.Limonkowa śmietana i chrupiące orzeszki oraz kolendra to taka kropka nad I, która sprawia, że danie jest godne najlepszej orientalnej restauracji.Koniecznie spróbujcie!

  • 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z kurczaka – 200 g
    * papryka czerwona oraz żółta – po 0,5 szt
    * dynia hakkaido – ok. 150 g
    * duża cebula – 1 szt
    * czosnek – 2-3 ząbki
    * mleko kokosowe – 250 ml
    * pasta Tom Yum – 1 łyżeczka
    * papryczka chili – 1 szt
    * trawa cytrynowa – 1 szt
    * świeży imbir – 1 cm
    * liść kaffiru – 2 szt
    * kurkuma, pieprz czarny, sól, papryka słodka – do smaku
    * sos sojowy – do smaku
    * cukier kokosowy – 1 łyżeczka
    * olej kokosowy – 1 łyżka
    * śmietana gęsta 18% – 2 łyżki
    * limonka
    * świeża kolendra

    + ryż jaśminowy
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Sosy Gulasz

Czerwone curry z kurczakiem i warzywami na mleku kokosowym ( z orzeszkami pinii ) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, dodajemy drobno posiekaną cebulę, chili, czosnek, trawę cytrynową, imbir oraz pokruszone liście kaffiru i dużą szczyptę kurkumy, czerwonej papryki i pieprzu – wszystko razem przesmażamy kilka minut aż składniki nabiorą aromatu, a następnie dodajmy łyżeczkę pasty Tom Yum.

    Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, a następnie wrzucamy pokrojone papryki oraz dynię – wszystko razem przesmażamy kilka minut mieszając i obtaczając w przyprawach.

    Po przesmażaniu zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy odrobinę sosu sojowego i łyżeczkę cukru kokosowego i na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

    Podajemy gorące z ugotowanym makronem ryżowym oraz kleksem gęstej śmietany z dodatkiem limonki i świeżą kolendrą.

    Posypujemy orzeszkami pinii i zajadamy!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Kurczak Mleko Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować