Mój niezawodny sposób na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Można dodać dowolne warzywa.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 filet z kurczaka lub indyka
średnia marchewką
pół czerwonej papryki
pół żółtej papryki
kawałek cukini
pół pora (biała część)
garść groszku cukrowego
puszka mleka kokosowego
słodka i ostra mielona papryka
przyprawa curry
sos sojowy (ewentualnie sól)
łyżka oleju
Curry na mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka (lub indyka), myję, oczyszczam, kroję w kostkę. Posypuję słodką i ostrą papryką oraz polewam sosem sojowym (około 1 łyżki, w przypadku soli wystarczy spora szczypta), odkładam na około 15 minut.
W czasie kiedy mięso przechodzi smakami wszystkie warzywa myję, jeżeli to konieczne obieram i kroję na mniejsze kawałki (groszek cukrowy wystarczy przekroić na pół).
2.Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę z każdej strony (około 8-10 minut), a następnie dodaję warzywa w kolejności od najtwardszego (marchew, papryka, groszek cukrowy, por, cukinia). Smażę tyle czasu, by warzywa były al dente.
3.Na patelnię wlewam mleko kokosowe, dodaję przyprawę curry (wedle uznania od 1 do 2 łyżek), ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku solą lub sosem sojowym.
Gotuję do zgęstnienia (około 6 minut).
Curry podaję z ryżem.
Komentarze