Curry na mleku kokosowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój niezawodny sposób na szybki, zdrowy i pyszny obiad. Można dodać dowolne warzywa.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka lub indyka
    średnia marchewką
    pół czerwonej papryki
    pół żółtej papryki
    kawałek cukini
    pół pora (biała część)
    garść groszku cukrowego
    puszka mleka kokosowego
    słodka i ostra mielona papryka
    przyprawa curry
    sos sojowy (ewentualnie sól)
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Curry na mleku kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka (lub indyka), myję, oczyszczam, kroję w kostkę. Posypuję słodką i ostrą papryką oraz polewam sosem sojowym (około 1 łyżki, w przypadku soli wystarczy spora szczypta), odkładam na około 15 minut.
    W czasie kiedy mięso przechodzi smakami wszystkie warzywa myję, jeżeli to konieczne obieram i kroję na mniejsze kawałki (groszek cukrowy wystarczy przekroić na pół).
  • 2. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso, smażę z każdej strony (około 8-10 minut), a następnie dodaję warzywa w kolejności od najtwardszego (marchew, papryka, groszek cukrowy, por, cukinia). Smażę tyle czasu, by warzywa były al dente.
  • 3. Na patelnię wlewam mleko kokosowe, dodaję przyprawę curry (wedle uznania od 1 do 2 łyżek), ewentualnie jeszcze doprawiam do smaku solą lub sosem sojowym.
    Gotuję do zgęstnienia (około 6 minut).
    Curry podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek cukrowy Mleko Papryka Ryż Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować